Skip navigation

137 x 100 cm oil on canvas 2008

137 x 100 cm oil on canvas 2008

naon tah hartosna lambang maung, naha kunaon bet janten lambang SUNDA? langkung ti eta pami nerangkeun data kdah objektif ulah teras dipapalerkeun ku komentar nyalira!Tah eta hartosna dadang kimun maca teu maos info ti sim uing, na ti babahnaheula ogen…. barina ge nu disebat pajajaran teh … pan entos diterangkeun. .. mimiti disebat PAKWAN PAJAJARAN = Pakuwuan nu ngajajar ti wetan nepi ka kulon, cing naon margina? kieu: Pakwan = pakuwuan = pa-kubu/kuwu= an ku harti tina basa na nyaeta kombinasi imbuhan awalan [pa-] + akhiran [-an] > pa + an didieu nunjukkeun tempat atanapi wewengkon; ana kuwu= kubu = pertahanan; pon kitu pajajaran oge tina pa – jajar – an > maka berlaku hukum yang sama atas imbuhan [pa] dan [an] > tempat, wewengkon anu ngajajar > dengan pengertian pusat karajaan anu ngajajar ayeuna kanyataan SAJARAH > PAKWAN PAJAJARAN dicantumkeun mimiti pisan teh dina prasasti (piteket) Kebantenan, kalimatna kieu: “… Sri Baduga Maharajadhiraja Sri Sang Ratu Dewata Ratu haji di Pakwan Pajajaran… ” janten hartosna Pakwan Pajajaran teh dianggo ku anjeuna mangsa pamarentahan anjeuna (Ratudewata= Jayadewata = Rd.Pamanah Rasa); oge disebatkeun dina prasasti anjeuna pakuwuan anu ngajajar teh saparah jalan gede ti wetan ka kulon) margi Rd Pamanah Rasa teh nampi TAHTA KAJENENGAN karajaan GALUH – Kawali ti ramana (Rahiyang Ningrat Kancana Sang Mokta ring Gunatiga sareng Eyangna Wastukancana Sang Mokta ring Nusalarang) sareng TAHTA KAJENENGAN SUNDA anu di Pakwan ti Mertuana (oge nu janten Paman anjeuna) Tah puseur dayeuh Sunda Pakwan sareng puseur dayeuh Galuh Kawali anu ditampi kuanjeuna teh janten ngahiji dalam kesatuan pamarentahan politik Karajaan (PANJI KEKUASAAN) PAKWAN PAJAJARAN ngan anjeuna anu nampi ieu… kumargi kitu Sri Baduga Maharajadhiraja Sri sang Ratu Dewata Ratu Haji di Pakwan teh kawentar SILIWANGI pang-mulya2na nagara aman tentram silih ajenan baik dari IPOLEKSOSBUD, salajengna ku pangarti anu motekar kiwari, SILIWANGI teh seakan2 identik hanya dengan Jayadewata margi anjeuna pisan raja anu ngangkat oge sekaligus “sealed” KEBESARAN TERAKHIR KERAJAAN SUNDA saatos anjeuna pupus ….. nya Sunda ngawitan pareum….. cag AMBU

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

%d bloggers like this: